DZIEDZIEL_FOTOCharakterystyczny aktor filmowy i teatralny, uhonorowany nagrodą Polskiej Akademii Filmowej Orzeł oraz nagrodą na FPFF w Gdyni za Najlepszą Pierwszoplanową Rolę Męską za postać ojca panny młodej w głośnym „Weselu” Wojciecha Smarzowskiego, u którego zagrał ponownie ze znakomitym efektem w „Domu złym” (otrzymał Złotą Kaczkę), a potem jeszcze w „Róży” (2011), „Drogówce” (2012) i „Pod Mocnym Aniołem” (2013). Rodowity Ślązak, urodzony 5 sierpnia 1947 roku w Gołkowicach, ukończył krakowską PWST. Debiutował na małym ekranie w jednym z odcinków „Stawki większej niż życie” (1968), a jako aktor Kazimierza Kutza wystąpił w „Soli ziemi czarnej”, „Perle w koronie” i „Śmierć jak kromka chleba” oraz w serialu „Sława i chwała”. Współpracował też z Krzysztofem Krauze („Gry uliczne”, „Mój Nikifor”), Bogusławem Lindą („Sezon na leszcza”, „Jasne błękitne okna”), Romanem Polańskim („Pianista”), Juliuszem Machulskim („Vinci”), Feliksem Falkiem („Komornik”), Markiem Koterskim („Wszyscy jesteśmy Chrystusami”), Filipem Bajonem („Śluby panieńskie”) i Dariuszem Jabłońskim („Wino truskawkowe”). W 2011 roku za kreację w filmie „Kret” otrzymał nagrodę za Najlepszą Drugoplanową Rolę Męską na 36. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Podczas Festiwalu gwiazd zobaczymy go w roli ojca w filmie „Moje córki krowy”.

 

Wybrana filmografia:

2014 – „Kamienie na szaniec”, „Pod Mocnym Aniołem”, „Dzień dobry, kocham cię”
2013 – „Drogówka”
2012 – „Miłość”, „Piąta pora roku”, „Supermarket”
2011 – „Wymyk”, „Róża”, „1920. Bitwa Warszawska”
2010 – „Trick”, „Kret”, „Śluby panieńskie”
2009 – „Zero”, „Dom zły”
2008 – „Senność”
2007 – „Pokój szybkich randek”
2006 – „Wszyscy jesteśmy Chrystusami”, „Jasne błękitne okna”
2005 – „Komornik”
2004 – „Mój Nikifor”, „Wesele”, „Vinci”
2003 – „Show”
2002 – „Pianista”
2000 – „Sezon na leszcza”
1998 – „Małżowina”
1996 – „Gry uliczne”
1994 – „Śmierć jak kromka chleba”
1991 – „Dzieci wojny”
1990 – „Mów mi Rockefeller”
1988 – „Oskarżony”
1985 – „Ognisty anioł”
1984 – „Sprawa się rypła”
1983 – „Mgła”
1982 – „Odwet”
1980 – „Grzeszny żywot Franciszka Buły”
1979 – „Cham”
1978 – „Repasaż”
1971 – „Perła w koronie”
1969 – „Sól ziemi czarnej”